Przyrodniczy Uniwersytet Trzeciego Wieku
EDYCJA 5
kontakt
tel. 61 848 70 26
e-mail: cku@up.poznan.pl 
więcej>>
kontakt

Przyrodniczy Uniwersytet Trzeciego Wieku EDYCJA 5

5 EDYCJA PUTW

Jest nam bardzo miło, że tak licznie uczestniczą Państwo w zajęciach
Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku!

  Sześćdziesięciu Słuchaczy Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku rozpoczęło 2018 rok wykładem pt.: „Wpływ sposobu odżywiania na długowieczność”. Seniorzy dowiedzieli się m. in. o efektach zdrowotnych zalecanych produktów żywnościowych, w jakiej postaci najlepiej zimą jeść owoce i warzywa, jaki tłuszcz do smarowania i smażenia jest najkorzystniejszy dla zdrowia człowieka.
                 Dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik wyjaśniła również dlaczego pestki moreli mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz dlaczego warto jeść owoce i warzywa o różnych kolorach. Słuchacze poznali zwyczaje żywieniowe ludności obszaru basenu Morza Śródziemnego, a następnie porównali spożycie produktów wzorcowej diety śródziemnomorskiej przez Greków i Polaków.
                  Na zakończenie prowadząca zaciekawiła Słuchaczy informacjami dotyczącymi stylu życia i sposobu odżywiania ludności długowiecznych Hunzów w Himalajach. Podkreśliła również, że prawidłowe odżywianie powinno być wsparte aktywnością fizyczną oraz pozytywnym stosunkiem do życia.


 

Przyrodniczy Uniwersytet Trzeciego Wieku EDYCJA 5
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, pokój 113,  tel./fax (61) 848 70 26 projekt strony www.artso.pl