Witamy na stronie Koła Naukowego Dietetyków

Działamy przy Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Zachęcamy do przyjrzenia się naszej działalności,
skorzystania z naszej wiedzy, dołączenia do nas.

Pozdrawiamy!


Nasza działalność opiera się na prowadzeniu badań z dziedziny żywienia i popularyzowaniu wiedzy z zakresu racjonalnego żywienia. Zgodnie z naszym mottem "lepiej zapobiegać niż leczyć" zajmujemy się przede wszystkim profilaktyką zdrowotną, poprzez utrwalenie prawidłowych wzorców zdrowego żywienia oraz kontrolowanie czynników ryzyka.

Wszystko to co robimy nie byłoby możliwe gdyby nie przychylność pewnych osób, miłośników wiedzy i bezinteresownego kreowania naszego rozwoju. Dlatego w tym miejscu chcielibyśmy oficjalnie podziękować Opiekunom naszego Koła: dr inż. Magdalenie Człapce-Matyasik i dr inż. Joannie Bajerskiej, oraz naszemu Ojcu Chrzestnemu: prof. dr hab. Janowi Jeszce.

Kołem Naukowym jesteśmy od 2011 roku. Cały czas prężnie się rozwijamy i staramy się wychodzić naprzeciw nowym wyzwaniom.

Co roku aktywnie uczestniczmy w Nocy Naukowców, gdzie można zmierzyć zawartość tkanki tłuszczowej. Chętnie włączamy się w organizowanie imprez wydziałowych takich jak Dzień Technologa Żywności.

Dla młodzieży gimnazjalnej i licealnej co roku organizujemy wykłady i warsztaty w ramach Festiwalu Nauki i Sztuki. W 2011 roku przygotowaliśmy plakaty ukazujące wady i zalety 10 najpopularniejszych diet alternatywnych, w 2012 roku przeprowadziliśmy wykład nt. produktów Light oraz znakowania żywności, oraz pokazaliśmy, jakie "recyklingowe" cuda można stworzyć z wszelkich opakowań, jakie wyrzucamy każdego dnia.

Współpracujemy z różnymi szkołami (np. w Swarzędzu) i zakładami pracy (np. Volkswagen Poznań), gdzie staramy się propagować zdrowe żywienie. Coraz częściej jesteśmy zapraszani przez różne organizacje do szerzenia zasad zdrowego żywienia, np. przeprowadziliśmy wykłady w Centrum Inicjatyw Senioralnych przy ul. Mickiewicza, lub chociażby na targach Aktywni 50+.

Oprócz działania ku dobru innym, staramy się poszerzać nasze zdolności i umiejętności. Często również uczestniczymy w konferencjach naukowych- zarówno jako słuchacze jak i prelegenci. W 2011r KND uczestniczono w 2- dniowej Konferencji w Łodzi. Była to I Ogólnopolska Konferencja Studentów Dietetyki, a jej tematem przewodnim-przyszłość dietetyki w polskim systemie ochrony zdrowia. Dwie członkinie KND były prelegentkami i każda z nich przedstawiła 15-minutową prezentację na wybrany przez siebie temat: Marta Kozior z tematem „ Program popularyzacji zdrowego żywienia wśród młodzieży zespołu szkół ponadgimnazjalnych” i Marta Pawlak- „Zawód dietetyka w świetle aktualnych i planowanych rozwiązań prawnych w Polsce. Organizujemy warsztaty dla nas samych np. z pielegniarką, psychologiem, warsztaty kulinarne.

W ubiegłym roku postawiliśmy sobie za cel zorganizowanie własnej konferencji: Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Studentów z zakresu Żywienia i Aktywności Fizycznej pt: Zanim będzie za późno... Rola racjonalnej diety i aktywności fizycznej w prewencji chorób cywilizacyjnych okiem dietetyka, której gościem specjalnym był Roman Pawlak PhD, RD profesor żywienia East Carolina University, US, autor prac naukowych, książek, edytor pism naukowych i członek panelu ekspertów przy American Dietetic Association do spraw diety wegetariańskiej. W konferencji uczestniczyło ok.150 osób.

Ponadto w planie konferencji przewidziano:

  • Sesje naukowe
    1. Sposób żywienia i styl życia w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych
    2. Rozważmy - Korzyści z aktywności czy konsekwencje pasywności?
    3. Żywność zaprojektowana na zdrowie? Spójrzmy na jej wartość odżywczą inaczej
    4. Zdrowe żywienie jako lokata na przyszłość
  • Panel dyskusyjny z udziałem zaproszonego gościa „Dietetyczne dylematy – czy wegański sposób żywienia może zostać remedium na choroby cywilizacyjne? Kto za? Kto przeciw i dlaczego?” prowadzony przez prof. dr hab. Jana Gawęckiego
  • Warsztaty
    1. Psychologiczne aspekty pracy z pacjentem
    2. Piękna skóra w pułapce żywieniowej- rola składników odżywczych w pielęgnacji skóry
    3. Idealne ciało jako choroba cywilizacyjna XXI w.

Konferencja, oprócz żywienia dotyczyła również aktywności fizycznej, dlatego pierwszego dnia konferencji odbyły się zajęcia z nordic walking.

Otrzymaliśmy wiele pozytywnych opinii związanej z naszą konferencją, zarówno od uczestników jak i wykładowców. Motywuje to nas do dalszego działania dlatego dołącz do nas! Zajrzyj: http://www.up.poznan.pl/knd/


Partnerzy

dieta Dukana