Strefa Doktoranta

Letnia Szkoła Nutrigenomiki w Poznaniu

Szanowni Państwo,

zapraszamy do rozpowszechnienia informacji dotyczącej II Letniej Szkoły Nutrigenomiki w Poznaniu!

W dniach 3-7 września 2017 na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (UPP) odbędzie się II Letnia Szkoła Nutrigenomiki organizowana przez Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem. W tym roku przewidziano dwie wersje szkoły - mniej i bardziej zaawansowaną.

Zajęcia będą prowadzone nie tylko przez zespół Laboratorium, ale również przez pracowników Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Katedry Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt oraz Zakładu Fermentacji i Biosyntezy UPP.

Szkole patronuje International Society of Nutrigenetics and Nutrigenomics.

Więcej informacji na stronie:
http://www1.up.poznan.pl/…/II%20LetniaSzkolaNutrigenomiki.h…

oraz na Facebooku:
https://www.facebook.com/Letnia-Szkoła-Nutrigenomiki-10669…/

Serdecznie zapraszamy!
Z wyrazami szacunku,

Agata Muzsik
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Katedra Higieny Żywienia Człowieka
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań, Polska
---------
Agata Muzsik
Faculty of Food Sciences
Department of Human Nutrition and Hygiene
Poznan University of Life Sciences
Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland

XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej i V International Session of Young Scientific Staff

Szanowni Państwo

Serdecznie zapraszamy na XXII Sesję Sekcji Młodej Kadry Naukowej oraz V International Session of Young Scientific Staff, która odbędzie się w dniach 18-19 maja 2017 w Szczecinie. Jest to kontynuacja corocznych spotkań, których celem jest umożliwienie prezentacji dorobku naukowego doktorantów i młodych pracowników nauki. Temat wiodący Sesji – „Żywność – dzisiaj i jutro” obejmuje cały obszar badań związany ze sferą żywności – zarówno pod kątem badań naukowych jak i sektora przemysłowego.

Konferencja organizowana jest przez Szczeciński Oddział PTTŻ we współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności i Rybactwa wraz z Sekcją Chemii Żywności Polskiego Towarzystwa Chemicznego oraz pod Patronatem JM Rektora ZUT dr hab. inż. Jacka Wróbla, prof. nadzw.

Tematyka Sesji:

  • przetwarzanie i utrwalanie żywności,

  • udoskonalanie procesów technologicznych,

  • bezpieczeństwo żywności, stosowanie dodatków do żywności,

  • analiza żywności,

  • chemia i biotechnologia żywności,

  • nowe produkty spożywcze,

  • obecne trendy w żywieniu człowieka,

  • substancje prozdrowotne i bioaktywne w żywności,

  • oraz zagadnienia pokrewne.

W trakcie Sesji przewidziano:

  • wykłady plenarne,

  • komunikaty ustne,

  • sesję posterową,

  • dyskusję panelową.

Ważne daty:

  • do 15 lutego 2017 – zgłoszenie uczestnictwa i wniesienie opłaty konferencyjnej (500 zł)

  • do 24 marca 2017 – zgłoszenie uczestnictwa i wniesienie opłaty konferencyjnej (550 zł członkowie PTTŻ, 600 zł pozostali uczestnicy)

  • do 31 marca – przesłanie streszczeń doniesień naukowych (wystąpienie, poster) oraz pełnych tekstów prac do druku w monografii

  • dla osób chętnych istnieje możliwość umieszczenia pliku PDF prezentowanego posteru na stronie Konferencji po 19 maja 2017

 

Rejestracja możliwa jest pod danym odnośnikiem

Więcej informacji na stronie Konferencji

Oferta doktoratu

Poszukujemy kandydata lub kandydatki do podjęcia studiów doktoranckich w Zakładzie Chemii Żywności i Analizy Instrumentalnej, Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. 

Wstępny temat pracy doktorskiej: 

Biosynteza naturalnych związków zapachowych przez pleśnie Galactomyces geotrichum

Badania dotyczą otrzymywania kompozycji aromatycznych z maślanki lub serwatki na drodze biotechnologicznej przy zastosowaniu pleśni Galactomyces geotrichum, następnie charakterystyki aromatu przy zastosowaniu nowoczesnych technik chromatografii gazowej i spektrometrii mas oraz przeprowadzeniu badań modelowych w kierunku rozpoznania szlaków biochemicznych wybranych związków aromatycznych.

Więcej informacji można uzyskać u dr hab. Małgorzaty Majcher pod adresem mailowym: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

Projekt Wimko

Poszukujemy młodych kobiet do badań nad zawartością żelaza i folianów w organizmie.

Więcej informacji o projekcie znajdziesz tutaj:

http://www1.up.poznan.pl/mml/WiMKo.html

Szukaj nas na Facebooku:

https://www.facebook.com/Projekt-Wimko-1091460124264138/?fref=ts

 

 



tel. 61 848 70 97, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.


Created by foobu.pl 2012-2015.