Strefa Doktoranta

Historia

Studium doktoranckie powołano do życia na ówczesnej Akademii Rolniczej w Poznaniu na początku lat siedemdziesiątych.
Działało ono wspólnie dla wszystkich wydziałów uczelni. Kierownikiem był profesor dr hab. S. Prosiński. Wśród absolwentów pierwszej edycji znalazły się osoby pracujące do tej pory na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu – należą do nich:

prof. dr hab. Eleonora Lampart-Szczapa,
prof. nadzw. UP dr hab. Ewa Flaczyk,
prof. nadzw. UP dr hab. Jan Zabielski,
prof. nadzw. UP dr hab. Alicja Kawka.

Po prawie dwudziestu latach nastąpiła reaktywacja studium, którym kierował prof. Broda, na Wydziale Rolniczym. Początkowo kilku doktorantów z naszego wydziału uczestniczyło w tym studium. Wszystkich obowiązywał program Wydziału Rolniczego, jednak badania naukowe prowadzili na Wydziale Technologii Żywności pod kierunkiem pracowników tego wydziału.

W 1995 roku uruchomiono na uczelni Wydziałowe Studium Doktoranckie Niestacjonarne, a w 1997 roku Studium Stacjonarne. Funkcję kierowników pełnili profesorowie J. Kijowski (NSD) i J. Czapski (SSD). Od 1999 roku za działalność studium odpowiada prof. dr hab. Małgorzata Nogala-Kałucka. W organizacji i administracji kierownikowi pomagała mgr L. Golik, a obecnie mgr A. Waligóra oraz dr A. Siger.

Od momentu powołania studium Rada Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu miała prawo nadania stopnia naukowego doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. W 2011 roku na mocy decyzji Centralnej Komisji ds. Stopni i Tytułów wydział otrzymał uprawnienia do nadawania stopnia naukowego doktora nauk rolniczych w dyscyplinie biotechnologia.



tel. 61 848 70 97, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.


Created by foobu.pl 2012-2015.